نقش عمان در صلح سازی منطقه خاورمیانه 2020-2001 595

بروزرسانی:‌ ۱۴۰۲/۰۳/۱۶

نظرات و دیدگاه‌های خود را برایمان ارسال کنید
  • وحید عُذیری

نقش عمان در صلح سازی منطقه خاورمیانه 2020-2001

منطقه خليج ­فارس و دریای عمان یکي از مناطق ژئوپليتيک متمایز و مهم در سياست جهاني، تأثيرات ژرف و تعیین‌کننده‌ای بر محيط سياسي و مناسبات منطقه ­ای و جهاني داشته است. تکوین این منطقه علاوه بر ایجاد فرصت­های فراوان در ابعاد مختلف سياسي، امنيتي، اقتصادی، فرهنگي، اجتماعي، نظامي و زیست‌محیطی برای جمهوری اسلامي ایران با چالش­ها و تهدیدهای عمده­ ای نيز همراه بوده است. ناآرامي­های داخلي، اعتراض مردم مسلمان به رژیم ­های حاکم خود، دو جنگ مهم منطقه، اختلافات مرزی و مداخله در امور داخلي یکدیگر و مداخله قدرت­های فرامنطقه­ای، همه و همه بيانگر معضل امنيت در این منطقه مهم است. منطقه غرب آسيا و شمال آفریقا، بسيار پيچيده و مهم است که هر یک از بازیگران منطقه­ای و فرامنطقه­ای منافع خود را در آن دنبال مي­کنند و دنبال کردن منافع متفاوت و متضاد باعث تنش و درگيری در آن شده است. امروزه منابع تعارضي بين ایران و کشورهای این منطقه ازجمله کشور عمان وجود دارد که مي­توان به اختلاف دیدگاه نسبت به مداخله­گران برون منطقه­ای و نياز چتر حمایتي قدرت­های فرامنطقه­ای در تمامي ابعاد به لحاظ ظرفيت محدود عمان در توان سياسي و قدرت نظامي این کشور اشاره کرد (نطاق پور نوری، بشارتی و رفیعی،1396: 65). باید گفت که کشور سلطان‌نشین عمان تا پیش از دهه 1970 م کشوری، بدون سیاست خارجی و همچنین دولتی پیشرفته بر اساس استانداردهای کنونی بود. همچنین درک و فهم مقامات کشور عمان قبل از دهه 1970 در مورد سیاست بین­الملل تحت تأثیر درگیری­هایی که منطقه خاورمیانه و اقیانوس هند بود، قرار داشت که منجر به دخالت و مشارکت کشور عمان به‌عنوان حکومتی بود که خواهان کاهش تنش بوده و همین تجربه هم باعث قوام­گیری بن‌مایه در مقامات کشور عمان گردید.

با موفقیت‌آمیز بودن کودتای سلطان قابوس علیه پدرش، پایه­ای خاص درروند سیاست داخلی و خارجی کشور عمان تدوین گردید که به‌عنوان خط­مشی سیاست خارجی این کشور قرار گرفت. امری که به علت اهمیت فراوانش توسط شخص سلطان اداره می­گردید؛ اما اصول و پایه­های سیاست خارجی این کشور سلطنت نشین دارای هفت مورد است که در رویه سیاسی شخص سلطان قابوس دارد که عبارت­اند از:

1. تأکید کردن بر نظم و انضباط دقیق در امر سیاست خارجی

2. تأکید بر اصالت و مبانی تمدنی و عقیدتی و هویتی

3. وفاداری به هویت عربی خویش

4. کنار آمدن با حقایق ژئواستراتژیک

5. استفاده نمودن از تجربه­های گذشته؛

6. استفاده کردن از ظرفیت­های داخلی در امر پرداختن به سیاست­های بین­المللی

7. هدف قرار دادن به منافع ملی در سیاست بین­المللی

با الهام از اصول بالا، کشور عمان به عرصه جهانی وارد شد. در این دوره، کشور عمان 4 قدم بنیادی در دوره سلطان قابوس تاکنون برداشته است که عبارت‌اند از:

یکپارچگی: سیاست خارجی عمان همانند سیاست­های دولت­های پیشرفته، بر پایه اقدام گروهی در برابر آنچه در داخل و خارج اتفاق می­افتد، بدون استفاده شخصی از یک موضوع به نفع موضوع دیگر به‌صورت تکاملی شکل گرفت.

تغییر: درصورتی‌که عمان به علت طغیان­ها در جنوب کشور و افکار خاص سیاسی نخبگانش در گوشه­گیری سیاسی عزلت گزیده بود و به صحنه جهانی بی‌میل بود، وارد راه تغییر عظیم گردید که آماده شدنش برای عمان 5 سال (75-1970) زمان برد.

قدرت در روابط: کشور عمان درزمانی کم، بعد از اتمام طغیان­هایی که در جنوب بود و همچنین معین نمودن مرزها، از گوشه­نشینی بیرون آمد و روابط مستحکمی را با دنیای خارج از خود را در پیش گرفت. نکته مهم این دوره، جدی بودن و آمادگی جهت ورود به دنیای خارج و نیز تغییر در ارتباطات منطقه­ای و جهانی هست (,2007:375-385lqtatesheh& AlkhaddrmIA).

رشد: تکامل و پیشرفت: سلطان قابوس، بنیان امنیتی، سیاسی و اجتماعی را به وجود آورد و با برداشت شخصی­اش که از روابط خارجی و جایگاه آینده کشور عمان داشت، ایجادکننده رشد، تکامل و درنهایت پیشرفت سیاست خارجی کشورش گردید و همچنین اقدام به سازمان‌دهی سیاست خارجی بر پایه واقعیت­ها و توانایی­ها و همچنین بی­طرفی و شرکت نمودن در امور مختلف در عرصه جهانی و منطقه نمود. در این دوره کشور عمان به‌طور رسمی شروع به ایفای نقش در موضوعات منطقه خلیج­فارس و دنیای عرب و قاره آفریقا و موضوعات کشورهای دیگر نمود. جنس تعامل کردن کشور عمان با موضوعات مطرح‌شده بر پایه «بی­طرفی مثبت» بود. کشور عمان عهدنامه کمپ دیوید را رد نکرد، ولیکن به‌طور دائم تأکید می­نمود در کنار ملت دنیای عرب جهت گرفتن حق، ایستاده است. این کشور نیز کوشش نمود به نحوی اثرگذار در جهت برگرداندن کشور مصر به مقامش در دنیای عرب نقش‌آفرینی نماید؛ این کوشش­ها در دوره­ای است که حکومت مصر درنتیجه سفر انور سادات به سرزمین قدس و امضای کمپ دیوید در حالت بدترین نقدها و حمله­ها قرارگرفته بود. همچنین در مورد موضوع تصرف کویت توسط صدام حسین (جنگ دوم خلیج­فارس، ٧١ – ١٣٦٩). کشور عمان رویه­ای تعقل گونه (اعتدال) و همچنین بی­طرفی را اتخاذ نمود؛ امری که فرصت رهبری مذاکر­ه­ها و تماس­ها بین طرف­های درگیری را در کف دست کشور عمان گذاشت و نتیجه­اش ابقای کشور عراق در مقام خویش در دنیای عرب و همچنین تأکید بر ضرورت باز پس دادن کشور کویت گردید. این مواضع سلطان قابوس موجب شده برخی از تحلیل­گران جهان عرب معتقد باشند عمان موضع خاصی در سیاست خارجی ندارد و با همه کشورها روابط برقرار می­کند. به‌واقع موضع مستقل عمان در جهان عرب و استقلال عمان در تصمیم­گیری، از این دیدگاه فهمی هویتی استنتاج می­شود (کرمی و دوست محمدی،1395: 133).

با توجه مطالب فوق در این کتاب بر آنیم که به بررسی این امر بپردازیم که چرا سیاست خارجی کشور عمان به‌موازات تغییرات سیاسی-اقتصادی و اجتماعی و همچنین پس از روی کار آمدن سلطان قابوس، شاهد چرخ بنیادینی در سیاست خارجی عمان هستیم؟ همچنین به چه عللی سیاست خارجی مسقط از انزوا گرایی زمان تیمور بن سعید به‌سوی تعامل سازنده با قدرت­های منطقه­ای و بین­المللی در زمان سلطان قابوس تغییر جهت داد و موازنه مثبت چارچوب اصولی سیاست خارجی کشور را شکل داد؟ درنهایت باید گفت با توجه به پیشینه سیاسی عمان و برداشت شخصی سلطان قابوس از دیپلماسی و صلح، باید دید که این نوع اتخاذ سیاست، چه تأثیراتی در فرایند صلح سازی در منطقه پرآشوب خاورمیانه بر جای گذاشته است.

در این کتاب اهدافی که مدنظر است در دو حوزه اهداف اصلی و اهداف فرعی تقسیم می‌گردد که هدف اصلی این تحقیق عبارت است از بررسی و پرداختن به علل و نتایج صلح سازی عمان در منطقه خاورمیانه، با تأکید بر جمهوری اسلامی ایران و هدف فرعی هم عبارت است از بررسی جایگاه جمهوری اسلامی ایران و ابزار نقش عمان در فرایند صلح سازی در خاورمیانه (2020-2001) است. سؤال‏ اصلی علل نقش فعال عمان در صلح سازی در منطقه خاورمیانه چیست؟ و سؤالات دیگری چون جمهوری اسلامی ایران از چه جایگاهی در فرایند صلح سازی عمان برخوردار است؟ و ابزارهای صلح سازی کشور عمان در منطقه خاورمیانه چیست؟ پاسخ داده خواهند شد. می‌توان چنین در نظر گرفت که کسب پرستیژ منطقه­ای و بین­المللی در فرایند صلح سازی، بی­طرف مثبت و کمک به گسترش امنیت و ثبات در منطقه از دلایل اصلی نقش فعال عمان محسوب می­شود. به‌علاوه ازآنجاکه جمهوری اسلامی ایران، قدرت بزرگ منطقه­ای محسوب می­شود؛ جایگاه و پتانسیل بالایی برای حل‌وفصل منازعات و درگیری­ها و ایجاد صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه را دارد، بنابراین کشور عمان با توجه به سیاست خارجی عمل‌گرا و دیدگاه واقع­گرای خود، در پی این است که از طریق جمهوری اسلامی ایران، بتواند پایه­های حفظ صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه را، قوی­تر دنبال کند. ازجمله ابزارها می­توان به ظرفیت­های ژئوپلیتیک عمان، نقش مذهب اباضیه در سیاست خارجی عمان، اتخاذ رویکرد واقع­گرایی؛ میانه­روی و اعتدال در سیاست خارجی، مکانیسم‌های ثبات زا (مذاکره و گفتگو) و امنیت بخش (راهی برای احقاق حقوق)، همچنین شالوده الگوی رفتاری این پادشاهی (با تأکید بر سازوکار جمعی و تعامل)، همراه با مسائل مطرح‌شده از طریق بی­طرفی مثبت در حل بحران­های منطقه در میان بازیگران خاورمیانه، نام برد. روش تحقیق در کتاب حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی بوده و مطالب مندرج در آن از طریق روش کتابخانه­ای و اسناد، مدارک و بررسی کردن منبع­های نگاشته شده (مانند کتب مقالات، روزنامه­ها) و آثار موجود در سایت­های معتبر، است. کتاب دارای چهارفصل است. در فصل اول کلیات پژوهش، شامل مباحثی نظیر بیان مسئله، سؤال اصلی فرضیه و موارد دیگر به بحث گذاشته می­شود. در فصل دوم چارچوب مفهومی سیاست خارجی متغیرهای پنج­گانه جیمز روزنا با تأکید بر متغیر فردی روزنا پرداختیم. در فصل سوم هم به صلح و صلح سازی در خاورمیانه پرداخته‌شده است که در طی این فصل به مواردی نظیر نقش و اهمیت خاورمیانه و بازیگران آن و مباحث همگرایی و عدم همگرایی در این منطقه و نیز به مبحث موانع روند صلح در خاورمیانه می­پردازیم. در فصل چهارم هم به نقش عمان در صلح سازی خاورمیانه با تأکید بر جمهوری اسلامی ایران می­پردازیم. در این فصل نیز به پیشینه، شخصیت­های سلطان قابوس و احمد بن حمد خلیلی، علل شکل‌دهنده به سیاست خارجی عمان و ابزارهای کشور عمان در راستای ترویج صلح در خاورمیانه خواهیم پرداخت؛ و در پایان هم به نتیجه­گیری می­­پردازیم.



فهرست مطالب

عنوان صفحه

مقدمه. 1

بخش اول : سیاست خارجی متغیرهای پنج‌گانه جیمز روزنا 7

مقدمه. 7

1- تعریف سیاست خارجی.. 8

2- مفهوم شناسی سیاست خارجی، سیاست بین‌الملل و روابط بین الملل.. 9

الف: هدف‌های کوتاه مدت و حیاتی.. 10

ب: هدف‌های میان مدت.. 10

پ: هدف‌های دراز مدت.. 10

3- عوامل موثر در سیاست‌گذاری خارجی.. 10

یک: ارزشها و اعتقادات.. 10

دو: زمینه های تاریخی و فرهنگی.. 11

سه: تصویر کلی از سیاست بین‌المللی.. 11

چهار: برداشت‌ها 11

پنج: مشکلات داخلی و افکار عمومی.. 11

شش: نیازهای داخلی.. 11

هفت: سیستم نظام بین الملل.. 11

4-ابزارهای سیاست خارجی.. 12

5-اَشكال تصميم در سياست خارجي.. 12

6- نظرات متفاوت در سیاست خارجی.. 14

الف: رهیافت کلان. 15

ب: رهیافت خرد 16

پ: دیدگاه مختلط: متغيرهاي موثر در سياست خارجی (جیمز روزنا) 17

متغیر شخصیت تصمیم گیرنده (فرد): 17

یک: عالیترین مقام اجرایی.. 19

متغیر نقش و میزان اختیارات تصمیم‌گیرنده 21

متغیر دیوان‌سالاری حکومتی.. 21

متغیر جامعه. 22

متغیر نظام بین الملل.. 23

جمع بندی.. 26

بخش دوم : عوامل مؤثر بر میانجیگری در سیاست خارجی عمان.. 29

مقدمه: 29

موقعیت ژئوپلیتیکی عمان. 29

جایگاه ژئوکالچری عمان. 30

پادشاهی عمان و دیپلماسی میانجیگری در منطقه خاورمیانه. 31

یک: میانجیگری عمان میان ایران و امریکا 31

دو: میانجیگری عمان در روابط ایران و اعراب.. 35

سه: میانجیگری عمان در روابط میان اعراب و اسرائیل.. 37

چهار: میانجیگری عمان در روابط میان اعراب.. 38

جمعبندی: 40

بخش سوم : صلح و صلحسازی در خاورمیانه. 43

مقدمه. 43

رابطه مفهوم صلح و امنيت.. 43

خاورمیانه و ویژگی‌های آن. 44

بازیگران منطقه‌ای خاورمیانه. 46

یک: دولت‌ها 46

دو. سازمان‌های بین المللی.. 46

سه: سازمان‌های غیردولتی.. 47

همگرایی در منطقه خاورمیانه. 47

الف: همگرایی سیاسی در منطقه خاورمیانه. 47

ب: همگرایی اقتصادی در منطقه خاورمیانه. 48

یک: مشابهت نظام‌های اقتصادی.. 50

دو: مکمل بودن اقتصاد کشورهای منطقه‌ی اکو 50

سه: الگوی تجارت خارجی کشورها 51

پ: همگرایی فرهنگی در منطقه خاورمیانه. 51

موانع روند صلح در خاورمیانه. 52

1.نظامی بودن و امنیتی بودن منطقه خاورمیانه. 52

2. عدم اعتمادسازی در بین کشورهای خاورمیانه. 53

3.عدم هماهنگی با تحولات روز جهان. 53

4.چالش‌های منطقه ای و صلح منفی.. 54

یک: فقدان ثبات و امنیت و محدودیت‌های سیاسی در توسعه انسانی.. 55

دو: واقعیات سیاسی و اقتصادی اجتماعی خاورمیانه. 55

سه: حضور نیروهای خارجی.. 55

چهار: مسئله رژیم صهیونیستی و فلسطین.. 56

جمع بندی.. 58

بخش چهارم :نقش عمان در صلحسازی خاورمیانه. 61

مقدمه: 61

پیشینه سیاست خارجی عمان. 62

سیاست خارجی فعلی کشور عمان و نقش جمهوری اسلامی ایران در آن. 63

عوامل شکل دهنده و تأثیرگذار بر سیاست خارجی عمان. 66

الف: شخصیت و نقش سلطان. 66

ب: ساخت سیاسی عمان. 67

پ: ظرفیت‌های ژئوپلیتیک عمان. 68

چهار: ترتیبات منطقه ای و بین‌المللی موثر بر سیاست خارجی عمان. 70

الف: روابط با غرب.. 71

ب: مذهب اباضیه. 71

یک: احمد بن حمد خلیلی.. 72

دو: روش و رویکرد خلیلی در افتاء 73

1: آزادی از تعصب و تقلید. 73

2. اهتمام به فقه واقعی و جدید. 74

غلبه داشتن روح تسامح و تساهل و دوری از سخت‌گیری.. 74

خطاب قراردادن با زبان روز 74

فتوا به صدور کامل بر حسب مقتضای آن. 75

رویکرد اصلاح‌طلبی به فتوا 75

الف. تمرکز بر موضوعات کلی و اساسی برای امت.. 75

ب. ایجاد راهکارهای شرعی برای مسائل جدید طرح جایگزین.. 76

ج. پاکسازی اسلام از بدعت‌ها 76

د. اصلاح در روش فتوا 76

کسب پرستیژ منطقه ای و بین المللی در فرایند صلح سازی.. 77

تاریخ دیپلماتیک مهم عمان. 79

الف: پیش از 1970. 79

دو: دهه 1970. 80

سه: دهه 1980. 81

چهار: دهه 1990. 81

پنج: قرن بیست و یک... 82

اتخاذ رویکرد واقع‌گرایی، میانه روی و اعتدال در سیاست خارجی عمان. 83

بی‌طرفی مثبت عمان در حل بحران‌های منطقه. 85

الف: شورای همکاری خلیج فارس... 85

بیطرفی مثبت عمان در روابط عربستان سعودی با جمهوری اسلامی ایران. 87

الف: عمان به عنوان واسطه بین ایران و آمریکا 88

ب: عمان، ایران و یمن.. 89

پ: همکاری علیه داعش و همکاری در بحران سوریه و عراق.. 91

جمع بندی.. 94

سخن پایانی.. 95

منابع. 101




نمایش بیشتر بستن